Hvorfor er det så vigtigt at sætte klare mål? Jeg tror det klare svar på dette spørgsmål er: For at vide hvor man skal gå hen.

Herefter kan man så finde ud af hvordan – men hvis målet ikke er der, er for uklart, for urealistisk eller udefinerbart så er det virkelig svært at definere om en virksomhed eller et projekt går godt eller skidt – eller om man selv er på rette vej.

Mangler målene, så fornemmer jeg ofte at selv de bedste intentioner og energi langsomt forsvinder – fordi man ikke kan måle om der sker en udvikling. Om man er på rette vej.

Derfor bruger jeg ofte nytåret til lige at holde mig selv op på hvad jeg godt kunne tænke mig at bruge det nye kommende år til.
Et helt nyt år – klar til at bruge på præcis det jeg allerhelst vil arbejde med og have i mit liv.
Måske også en status på året der er gået. Er der noget der skal ryddes op i? Siges farvel til? Strammes op på?

– Men jeg når sjældent mine mål og så bliver jeg skuffet, så jeg kan ikke lide at sætte nogen, fortalte en kursist mig forleden på en workshop.

Hvortil jeg spurgte om hvordan hun satte sine mål?
Således hun var sikker på de blev realistiske for hende at nå og dermed også attraktive og motiverende (fremfor det modsatte).

Trin 1
Det er smart med SMART-mål

Måske kender du den i forvejen – men ellers er SMART-modellen en super effektiv, og simpel måde at tjekke at de mål du sætter også er Specifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsbestemte.

Mange kender den.
Få anvender den i praksis.

Modellen ser kort fortalt således ud:

 

Trin 2
Skriv ned og del  

Efter du har skrevet dine mål ned efter SMART- så sørg for at dele dem med nogen og få sagt dem højt.

HUSK, jo flere du involverer, inddrager og deler med – jo mere comitted er du for at nå i mål og for at holde gejsten, når den første energi har lagt sig.
Du kan også med fordel hænge dine mål op eller have dem et sted hvor du ofte ser dem. (køleskab, opslagstavle eller lign)

Du kan evt. bruge dette lille arbejdsark på at komme hele vejen rundt om dine mål.
Se på hvad der evt kunne forhindre dig i at komme i mål, og hvem du evt skal involvere for at sikre dig på vejen.

Rent faktisk er der 80% større sandsynlighed for at du når dine mål , hvis du siger dem højt eller skriver dem ned og hænger sedlen op et synligt sted!
Du kan også blot skrive dine mål i en notesbog, uanset om du deler dem eller ej, arbejder de for dig i din underbevidsthed.

Trin 3
Hvad skal der til? 

Herefter er det tid til at kigge på hvad det vil kræve at nå i mål, hvad skal der til? Hvilke aktiviteter skal du søsætte og hvornår.
Få planlagt for året, således du ved hvad der skal ske i god tid og kan få det optimale afsæt.

Jeg har hjulpet dig med en skabelon til et simpelt årshjul, hvor du kan angive målsætninger og fokus områder for årets måneder. Gem den, og genbrug den til næste år med justeringer og optimeringer.
Download gratis her

PS
Husk på, at uanset hvad du drømmer om – så bliver det langt lettere at nå derhen hvis du ved hvilken vej du skal.
Det hjælper klare mål dig med.